Praten met de plantjes

Praten met de plantjesWat heb je nou aan reading en healing? Altijd nieuwsgierig naar ‘het praktisch nut’ van alles, knoopte ik in een vorig tuinseizoen een gesprekje aan met de spercieboontjes. Ze stonden er pierig bij, deden hun best maar werden telkens aangevreten door de slakken en ik was bezorgd dat ze het niet zouden redden.

Ik vroeg wat ze nodig hadden om te kunnen groeien en kreeg onmiddellijk antwoord. Ze hadden meer zonlicht nodig, dus er moesten wat struiken bijgesnoeid of opgebonden worden. Verder moest er ook zon in de aarde, daarvoor moest ik een sinaasappel en een citroen begraven. En ten slotte hadden ze meer vertrouwen nodig: ik moest ze niet elke dag de grond uit komen kijken. Onzeker maar gehoorzaam voldeed ik aan deze wensen en drie weken later waren ze net zo groot als ikzelf en stonden te bloeien! We hebben die zomer heerlijke spercieboontjes gegeten en mijn blijdschap met deze mogelijkheid tot communicatie was groot.

Vorige week voerde ik een soortgelijk gesprek met de bloemkolen in de moestuin. Ze waren bepaald ontevreden en wensten meer plezier. Op mijn vraag hoe ik daarvoor kon zorgen, kwamen duidelijke instructies: die strotroep moet weg! we willen meer privacy, haal dat onkruid eruit! Dan is er pas ruimte voor echt plezier: bloeiende afrikaantjes willen we, en compost en water. Ik verwijderde mijn mulchlaagje en het onkruid. Plantte afrikaantjes tussen de bloemkoolplanten, strooide mijn laatste compost erbij en begoot ze. En zowaar: na een week stonden ze er een stuk tevredener en levendiger bij. Ik ben  benieuwd hoe het ze verder vergaat.

Ook de vier zijden van onze tuin hebben verteld wat ze nodig hebben aan compost, mest, geschoffel en stijl van beplanting. Zo zet ik reading en healing in om samen te werken met de aarde en de planten. Ik geloof dat dat goed is voor mezelf, voor de planten en voor de aarde. Mijn invulling van duurzaamheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.