Herfst

Aardappeloogst

Afgelopen weekend begon de herfst. Van oudsher is dit de oogsttijd. De groenten werden van het land gehaald en gegeten, geconserveerd of opgeslagen voor de winter. Het land werd winterklaar gemaakt en het leven verplaatste zich naar binnen. Dat laatste is gebleven, maar oogsten is niet meer iets wat iedereen uit eigen ervaring kent. En dat is jammer.

Want oogsten kan iedereen. Niet uit de tuin of van de akker, die moet je maar net hebben. Maar de herfst is ook een tijd om te oogsten in je leven. De vruchten te plukken van het jaar dat op zijn einde loopt, en ze te eten, conserveren of opslaan voor de winter die komt. Hoe doe je dat? Drie tips voor een oogstfeest, plus een bonus.

1. Oogsten is een werkwoord. Dat betekent dat je het moet doen. Het vraagt tijd om te bekijken en herkennen wat er is gegroeid uit jouw intenties van de voorbije maanden. Neem die tijd. Kies een rustig moment en een plek waar je ongestoord kunt reflecteren, alleen of gezamenlijk. Kijk terug op het jaar van nu tot nieuwjaarsdag. Misschien wil je daar je agenda of dagboek bij gebruiken, maar het hoeft niet. Wat heb je gewild, gewenst, gehoopt, gedaan? Waar heeft dat toe geleid? Wat is er veranderd, ontstaan, verdwenen? Noteer steekwoorden en verwelkom je oogst met dankbaarheid: je bent aan het verzamelen!

2. Noodzakelijk volgt nu het selecteren. Om het te vergelijken met de fruitoogst: appels met een plekje moet je snel verwerken, anders gaan ze rotten. Geheel gaaf fruit kun je langer bewaren. Ook in je leven kun je kijken naar de kwaliteit van je oogst. Misschien heb je ergens heel hard aan gewerkt, maar valt het resultaat tegen. Of is er iets wat je moeiteloos kwam ‘aanwaaien’. Je oogst gaat een laagje dieper als je hiernaar kijkt en jezelf vragen stelt. Waarom ging iets als vanzelf, hoe kon je het ontvangen, wat kun je hieruit leren? Waarom beoordeel je iets als ‘gaaf’ of ‘aangevreten’? Waarom kostte het zoveel moeite, wat maakte dat je hebt doorgezet? Zie je al knoppen die volgend jaar kunnen gaan groeien? Geef ruimte aan antwoorden die je spontaan invallen, ook al lijken ze niet logisch.

3. Vraag je ten slotte af wat je wilt loslaten. De bomen verliezen hun blaadjes, veel planten sterven af. Al die resten vergaan tot compost die in een nieuw seizoen voor grotere vruchtbaarheid kan zorgen. Zijn er dingen die je voortaan niet meer wilt doen, gewoontes die je wilt veranderen, taken die je lang genoeg vervuld hebt of doelen die niet meer bij je passen? Je mag ze loslaten. Want elk moment is nieuw en mag jij ook nieuw zijn. Een feestelijke manier om los te laten, is een vuurtje stoken en het erin gooien. Ook as geeft vruchtbaarheid op de akker!

4. En de bonus voor volgend jaar: creëer vaker oogstmomenten. Doorloop de drie stappen voor een apart project, een sollicitatiegesprek of een vakantie. Veel oogstfeestjes gewenst!

Dinsdagavond 24 september welkom bij Herfstmandala’s aan de keukentafel! Even bellen dat je komt: 06 4003 4247

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.