Huishouden

huishoudenWie zegt het mij na? Als meisje droomde ik ervan huisvrouw te worden. Ik ben het ook geworden, maar de droom vertoonde geregeld nachtmerrieachtige trekjes. Wat is er toch mis met het huishouden? En hoe bereik je  de droomstaat?

Het heeft natuurlijk een beladen verleden. Vroeger moest je als vrouw. Eigenlijk was het een soort slavernij waartoe je verplicht was door geboorte als vrouw. Wanneer gaan de mannen daarvoor excuus aanbieden en schadevergoeding betalen? Groot nadeel is ook dat het geen baan met aanzien is. Je kunt er geen carrière in maken, geen topsalaris verdienen, geen pensioen opbouwen noch vakantiegeld of doorbetaling bij ziekte.

Daarom probeer ik maar eens te verwoorden waarom ik van het huishouden houd. Om te beginnen is het een vrij beroep. Je hebt een groot takenpakket, maar het is helemaal aan jou wat je wanneer doet en hoe. En je stelt zelf de norm. En misschien heb ik daarmee wel twee grote knelpunten te pakken: je bent je eigen manager en je eigen beoordelaar.

Ben je iemand die de lat hoog legt? Dan is het nooit opgeruimd genoeg, nooit schoon genoeg, nooit klaar. Er is geen klok die het einde van je dienst aankondigt. Je loopt groot risico in ouderwetse slavernij te vervallen, met jezelf als slavendrijver. Of ben je niet zo’n goede (zelf)manager? Dan kon het bij jou wel eens werkelijk nooit opgeruimd, schoon en klaar zijn. Je mist de bel die het begin van het werk inluidt. Misschien plak je aan de wc vast of lopen de muizen over je aanrecht. Je loopt het risico ten onder te gaan in chaos. Dan is het een nachtmerrie.

Als het je lukt daaruit te komen, kun je de droom gaan ervaren. Hoe die eruit kan zien? Een sterker ‘thuisgevoel’; met meer plezier bezoek ontvangen; ruimte in je huis en in je hoofd ervaren; dierbare spullen die tot hun recht komen; een plezierig werkritme vinden; je huis gaat jouw doelen dienen. Als je wilt, help ik je op weg.

One Response so far.

  1. enlalgads schreef:

    Bedankt voor de interessante informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.