Vieren

 

StenenAdvent is begonnen. De periode vanaf de vierde zondag ervóór tot aan Kerst. Vier zondagen, bijna vier weken om voor te bereiden ‘wat komt’ (dat betekent ‘advent’). Ik ga het nu even niet hebben over wat er dan komt, maar over de vier. Vier is het getal van het aardse, en we hebben op aarde dan ook heel wat (te) vieren. Jaargetijden, dagdelen, levensfasen, noem maar op. Ik stel me zo voor dat iedereen wel een vierdeling heeft die hem aanspreekt. En de adventstijd biedt een uitgelezen kans om je met de elementen van zo’n viertal bezig te houden.

Waarom? Om je te laten verrassen, je blik te verbreden en verdiepen, meer inzicht in jezelf te krijgen. Maar vooral: om je te verbinden. Verbinden is de beste manier om iets te ervaren, misschien wel de enige. Als je je verbindt, ga je in elk geval jezelf ervaren; jezelf in relatie tot datgene waarmee of degene met wie je je verbindt. En is dat niet de essentie van vieren?

Hoe? Als voorbeeld kies ik één van de vier levensrijken: mineralen, planten, dieren en mensen. Het zijn de vier elementen waaruit op de vrije scholen de kerststal wordt opgebouwd. Op een bepaalde manier dragen we ze zelf ook allemaal in ons. Dat biedt al heel wat aanknopingspunten voor onze ontdekkingstocht. We beginnen bij de mineralen- of stenenwereld.

  • Ga eens rustig zitten en richt je aandacht op stenen. Begin met het woord ‘steen’. Wat betekent dat voor jou, wat roept het op? Haal je dan stenen voor de geest. Wat voor stenen zijn dat? Maak het beeld zo helder mogelijk voor jezelf. De locatie, de kleuren, de sfeer, de geur, wat hoor je, wat voel je, wat proef je?
  • Inventariseer wat je allemaal met stenen kunt doen.
  • Maak een wandeling met aandacht voor stenen. Wat voor stenen zie je allemaal? Waar zie je ze, wat voor vormen hebben ze, welke kleuren, hoe groot zijn ze, hoe voelen ze, zijn ze massief of poreus, hoe zwaar zijn ze, wat kun je er nog meer aan ontdekken? Observeer zo neutraal mogelijk.
  • Zijn er stenen die speciaal jouw aandacht trekken? Kies er één en pak die steen als dat kan. Onderzoek waarom hij je aandacht trekt. Vind je hem aantrekkelijk of stoot hij je af? Waarom? Waar herinnert deze steen je aan, welke associaties en gevoelens heb je erbij? Vind een steen die je prettig vindt om in je nabijheid te hebben. Neem hem mee en geef hem thuis een plek.
  • Wat is er ‘stenig’ in jou? Denk niet alleen lichamelijk, maar ook aan houding en gedrag. Kun je je daar niets bij voorstellen? Denk dan aan uitdrukkingen als ‘rotsvast vertrouwen hebben’ of ‘een rots in de branding zijn’.
  • Teken stenen.
  • Fotografeer stenen.

Als je deze week tijd vindt om op een of enkele van deze manieren aandacht te besteden aan stenen, verandert je relatie met jezelf en met het mineralenrijk. Net zo kun je dat de komende weken doen met planten, dieren en mensen. Of met een ander viertal. Je stopt er tijd in en er komt verbinding uit. Vier de vieren! En daarna kun je kerstfeest vieren. Veel plezier.

De avonden van mandalatekenen aan de keukentafel staan deze weken in het teken van de vier levensrijken

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.