Op reis

“Neem woorden nooit als vanzelfsprekend aan. Als je je op het terrein van de liefde begeeft, voldoet de taal zoals wij die kennen niet meer. Dat wat niet in woorden valt uit te drukken, kan alleen worden begrepen door stilte.”

(Uit: regel 6, Liefde kent veertig regels)

AnsichtkaartN.B. Deze tekst is gedeeltelijk van de hand van mijn reisleidster. Ik heb er mijn eigen invulling aan gegeven.

Liefde kent veertig regels 

Sinds woensdag 5 maart ben ik op reis. Het is een mooie reis die bestaat uit 40 dagen schrijven bij het boek Liefde kent veertig regels van Elif Shafak. Ik schrijf thuis, aan de keukentafel of in de tuin, afhankelijk van het weer. De reis voert mij door alle hoogten en diepten van mijn leven en meer in het algemeen: het leven. Anders dan anders reis ik onder begeleiding: Monica Boschman van MB-communicatie heeft de route voor mij uitgezet en reserveert dagelijks de pleisterplaatsen die ik bezoek. Ik kreeg deze reis voor mijn verjaardag en beveel dit cadeau van harte aan!

Van binnen reizen 

In de roman Liefde kent veertig regels van Elif Shafak staan veertig bijzondere regels. “Als je van binnen reist, bereis je de hele wijde wereld en nog verder”, is een zin uit de tiende regel. De regels nodigen uit op te schrijven wat voor jou van waarde is. Elke regel heeft eigen opdrachten.

Onderweg met Rumi 

In de roman Liefde kent veertig regels leest Ella Rubenstein voor een literair agentschap een manuscript dat haar leven op z’n kop zet. Het werk gaat over de oude, beroemde en mystieke soefi Rumi, gepassioneerd dichter en advocaat van de liefde. Langzaamaan realiseert ze zich dat dit dertiende-eeuwse levensverhaal haar eigen verhaal weerspiegelt. Ze stelt zich open voor nieuwe mogelijkheden en omarmt zo de tijdloze boodschap van deze spirituele dichter. Hier geldt regel 12: “Zodra je op zoek gaat naar Liefde, begin je van binnen en van buiten te veranderen.”

2 Responses so far.

 1. Leontine schreef:

  Anneke, ik ben op zoek naar je gegaan, omdat je een klein stukje in de lezersrubriek in Trouw hebt geschreven n.a.v. het thema: “vasten” : gezonde levenskracht in het meisje in jezelf.
  Het raakte me, herinnerde mij aan net zo’n meisje in mij, dat verlangt naar ‘los’ gaan, vrijheid, creativiteit.
  Door jouw woorden, weet ik het ineens zelf weer meer, dus: Dank je wel.

  Hartelijke groeten, Leontine

 2. Truus Zeegers schreef:

  Prachtig dat je me een stukje meeneemt op je reis. Wens je nog meer prachtige ervaringen, Anneke.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.