Anders kijken naar gezondheid

GezondheidDat gezondheid niet vanzelfsprekend is, wordt pijnlijk duidelijk op het moment dat er iets aan mankeert. Natuurlijk willen we dan van die last af. Maar hoe zou het zijn als we luisteren naar het ‘verhaal achter de kwaal’? Reading en healing zijn geen vervanging van een medische behandeling, maar kunnen wel een waardevolle aanvulling zijn.

Het verhaal van mevrouw Kleinsma

“Oh, die rotpoot”, moppert mevrouw Kleinsma, “ik wilde dat ik hem eraf kon schroeven!” Ze heeft al zo lang last van haar knie, moeite met lopen. En nu is ze ook nog gevallen, natuurlijk precies op deze knie. Ze komt bij me met de vraag of ik eens naar het verhaal van haar knie wil kijken. Ik vertel haar hoe ik werk. We beginnen met een reading, waarin ik de energie van haar knie lees. Om me af te stemmen op haar verhaal, vraag ik een paar keer naar haar naam. Ik neem het verhaal op en stuur haar na afloop het geluidsbestand toe, zodat ze het thuis opnieuw kan beluisteren. Na de reading sluiten we het consult af met een healing. In deze behandeling help ik mevrouw Kleinsma oude energie los te laten en ruimte te maken voor nieuwe energie die nu bij haar past.

Al snel blijkt dat de knie een heel verhaal heeft te vertellen. Centraal staat de verzuchting: “Ik heb al zó lang mijn poot stijf moeten houden!” Haar knie is hier moe van en verbitterd door het gebrek aan waardering. Zo je best doen en dan te horen krijgen dat je een rotpoot bent, is moeilijk te verteren. Wat is er aan de hand? Als jong meisje huppelde mevrouw Kleinsma vrolijk en onbevangen de wereld in. Maar al snel kreeg ze de boodschap van haar moeder dat dit ongewenste eigenschappen waren. Het leven was zwaar en zorgelijk. Het meisje moest rustig zijn en haar moeder helpen, want moeder had veel hoofdpijn. De jonge mevrouw Kleinsma wilde haar moeder graag blij maken en deed zo goed als ze kon wat mama vroeg. Toen ze opgroeide, werd ze een rustige en behulpzame vrouw die altijd voor anderen klaarstond. Haar vrolijkheid en onbevangenheid was ze vergeten. Zij wel, maar haar knie niet!

Die ‘hield de poot stijf’, waardoor mevrouw Kleinsma er last van kreeg. De knie wilde het signaal afgeven dat er nog een andere kant van haar was die aandacht nodig had, maar zij pakte het niet op. Nu is het been letterlijk stijf en mevrouw Kleinsma is niet langer in staat voor anderen te zorgen. Volgens de logica van de knie is dit het moment bij uitstek om terug te keren naar het vrolijke en speelse meisje dat diep in haar verstopt zit.

Er rollen een paar stille tranen over haar wangen. Ze herkent het verhaal en we raken in gesprek over haar liefde voor kleuren. Nu ze veel stil zit met haar been omhoog, komt ze eindelijk weer toe aan haar borduurwerk. Daar geniet ze enorm van.

Healing

Vaak vergeten we te leven in het hier en nu. Door oude ervaringen laten we onze reacties op nieuwe gebeurtenissen bepalen. Of we worden zo in beslag genomen door enthousiasme of juist zorgen voor de toekomst, dat de dag van vandaag onopgemerkt voorbij glijdt. Een healing helpt om je te concentreren in het hier en nu. Loslaten wat is geweest of nog moet komen, en ruimte maken voor wie je nu bent, waar je nu staat.

Mevrouw Kleinsma laat in de healing oude energie los die zegt: “Jij bent pas aan de beurt als je alle anderen hebt geholpen”. En: “Het leven is zorgelijk en zwaar.” Daardoor ontstaat er ruimte voor vrolijkheid en genieten. Ze kan na afloop beter voelen waar zij blij van wordt. Haar hart, dat zoveel liefde heeft uitgedeeld, laat nu ook genegenheid voor haarzelf stromen. Ook voor haar knie, die zo zijn best heeft gedaan voor haar.

Haar knie laat vermoeidheid en verdriet los. Woede ook, over de onderwaardering. Dat maakt ruimte vrij om de genegenheid van haar hart te ontvangen. Hoewel ze lichamelijk voorlopig niet in staat zal zijn tot huppelen, keert wel het gevoel van lichtheid terug dat hierbij hoort. Ze krijgt zin om ruimte te maken voor bezigheden waar zij van kan genieten. Dat werkt helend. Haar levenshouding verandert erdoor en ze verbindt zich met haar knie in plaats van hem af te wijzen.

Mevrouw Kleinsma gaat naar huis met een andere kijk op haar knie. Een week later mailt ze mij dat haar pijn milder geworden is. Lopen gaat daardoor iets makkelijker. En ze voelt zich zachter, vrolijker.

De pijn van meneer Groeneman

Meneer Groeneman vraagt me al een paar jaar af en toe om een healing. Hij heeft altijd pijn in zijn lijf. De ene keer rugpijn, de andere keer hoofdpijn, dan weer pijn in zijn polsen en handen. Ik kan hem niet van zijn pijn af helpen, toch komt hij telkens terug. Met grote tussenpozen. De pijn verzacht altijd wel door mijn behandeling, en hij krijgt het verhaal van zijn rug, hoofd of handen te horen. Als hij vaker zou komen, zou het effect op zijn pijn waarschijnlijk groter zijn. Maar ik vermoed dat hij het verhaal niet vaker wil horen. Want het is telkens hetzelfde verhaal…*

Wat gebeurt er tijdens een healing? Ik maak contact met het pijnlijke lichaamsdeel. Om me af te stemmen op zijn verhaal, vraag ik een paar keer de naam van meneer Groeneman. Dan communiceer ik non-verbaal met zijn rug, hoofd of polsen – wat het aandachtspunt van dat moment maar is. Ik vraag wat het nodig heeft, wat het wil vertellen.

Het verhaal is bij iedereen anders, en verschilt vaak ook per moment of lichaamsdeel. Maar het lichaam van meneer Groeneman vertelt een buitengewoon consistent verhaal. Keer op keer komt naar buiten: er is zoveel verdriet. Dat verdriet ligt diep vanbinnen opgeslagen en moet ‘eruit’. Alle fysieke pijn is een manier om het verdriet naar buiten te brengen omdat meneer Groeneman daar geen andere manier voor heeft. Dat is het verhaal dat ik hem telkens weer vertel. De eerste keer gromde hij ontkennend, maar langzamerhand is hij er anders over gaan denken.

Als ik vraag wat er nodig is, gaat het altijd over het loslaten van oude energie en ruimte maken voor nieuwe energie die nu bij iemand past. Meneer Groeneman houdt oude energie in zijn lichaam vast, die zegt dat een man geen verdriet mag uiten. Niet huilen, sterk zijn, dan ben je een goede man. Gejank is voor vrouwen. Maar in zijn hart groeit steeds meer nieuwe energie die liefde heet. En die nieuwe energie geeft hem toestemming zijn emoties te voelen en te tonen. In de healing kan hij telkens een stukje van die oude energie loslaten, zodat er meer ruimte komt voor de nieuwe. Dan komt er wat meer ontspanning in zijn lichaam waardoor de pijn verzacht.

Zijn hart zoekt ook nieuwe weggetjes om zijn verdriet naar buiten te brengen. Soms herkent hij dat zijn boosheid eigenlijk vermomd verdriet is. De laatste keer dat ik meneer Groeneman sprak, vertelde hij dat ook zijn arts het over verdriet had, ditmaal in zijn buik. Nu heeft hij een bloesemremedie gekocht die helpt oud verdriet los te maken en naar buiten te brengen. Ik ben benieuwd welk effect dit heeft op zijn pijn!

Het verhaal van meneer Groeneman laat zien hoe een healing pijn kan verzachten en aandacht vraagt voor de dieper liggende oorzaak. Dat gaat op een zachte manier, door er steeds weer aan te herinneren welk aandachtspunt een uitweg zoekt (in dit voorbeeld: verdriet), en welke ontwikkeling helpt om te genezen (hier: liefde en toestemming voor emoties). Deze bewustwording ondersteunt het helingsproces. Meneer Groeneman heeft grote stappen gezet van de ontkenning tot aan de bloesemremedie. Hij is zijn verdriet gaan erkennen, herkennen (boosheid) en wil het nu verkennen (losmaken en naar buiten brengen). Zo werkt hij stap voor stap zelf aan zijn genezing, ondersteund door zijn arts en door de healings.

* Wie dieper wil graven naar het verhaal achter de klacht, kan ook een reading krijgen. Daarin wordt echt gepuzzeld naar de achtergrond en de ontwikkelingsstap die je probeert te zetten. Je krijgt dan in één keer veel meer informatie dan bij een healing. Een reading wordt afgesloten met een korte healing.

Waardevolle aanvulling

Zo geven reading en healing een andere blik op gezondheid. Voor mij is die waardevol, vanwege de resultaten die mevrouw Kleinsma meldt.

Soms komen mensen met een gezondheidsvraag bij mij via Centaurea, praktijk voor genees-wijzen in Apeldoorn. Lees op hun website over de homeopatische visie op gezondheid.

Wil je ook een reading of healing over je gezondheid? Neem contact op voor een uitgebreid consult van ongeveer anderhalf uur, of voor een korte behandeling in de praktijk of op afstand: telefoon 06 4003 4247 mail info@pakhuispraktijk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.