Boek

Een nieuwe stap zetten in leven of loopbaan?

Maar welke dan? Wat wil je nou echt, diep vanbinnen? Deze en andere vragen komen aan de orde in het boek ‘Zwerven door het labyrint – Je loopbaan als inwijdingsweg’. Het boek doet verslag van een traject van loopbaanbegeleiding. In elk hoofdstuk staan bovendien opdrachten waar je zelf mee aan de slag kunt. (Als je wilt kun je daar begeleiding bij vragen via het reactieblok onderaan deze pagina.) Het labyrint dat je zodoende doorloopt, geeft je meer inzicht in jouw drijfveren, motivatie en drempels. Je maakt een ontdekkingsreis naar jezelf en wat er echt bij jou past – de vaak vergeten verkenning die voorafgaat aan het zoeken van een baan. De opdrachten zijn ook uitstekend te gebruiken om andere levensvragen te verkennen. Het boek is voor 10 euro te bestellen als pdf-bestand, neem daarvoor contact op.

Kernwoorden

– Verzamel 2 weken lang knipsels die je raken. Of print internet-items, noteer onderwerpen uit het journaal of fragmenten van gesprekken die je raken.

– Leg alles uit op een grote tafel of op de vloer.

– Bekijk je knipsels: gaat de hele verzameling over hetzelfde onderwerp, of zit er variatie in? Probeer in het laatste geval groepjes te maken van verwante onderwerpen. Schuif net zo lang tot je maximaal drie groepen over hebt.

– Neem de groepjes een voor een aandachtig door. Wat hebben ze je te zeggen? Wat onthullen ze over jou? Probeer elk groepje samen te vatten in één woord. Bekijk het resultaat en ga na of dit werkelijk jouw kernwoorden kunnen zijn. Of moet je misschien een synoniem zoeken? Noteer je kernwoorden.

Doe dit ordenen, rubriceren en kernwoorden benoemen bij voorkeur als je alleen thuis bent. Bespreek de resultaten pas met mensen die je kennen op het moment dat je je eigen conclusies hebt getrokken. Iedereen heeft immers een bepaald beeld van je, ziet je door zijn eigen bril. De inbreng van anderen kan waardevol zijn, maar mag jou niet uit je koers duwen.  (oefening uit Zwerven door het labyrint)

Ik heb dit boek geschreven vanuit het enthousiasme over de handvatten die ik zelf ontving. Die wil ik graag doorgeven. Zo veel mensen zijn op zoek naar hun plek in het leven, hun plaats in de maatschappij. En bijna niemand beschikt van huis uit over alle vaardigheden die we nodig hebben om deze reis op eigen kracht te volbrengen. Toch zijn we zelf verantwoordelijk voor onze eigen tocht door het leven. Daarbij kunnen we inspiratie opdoen aan elkaars ervaringen. Want al is iedereen uniek, er zitten overeenkomsten in de processen die we doormaken en op verschillende momenten en manieren betreden we overeenkomstige paden.

 

 

One Response so far.

  1. Riny Staal schreef:

    Hoi Anneke, mooie site, deze stemt tot nadenken.
    Graag wil ik je vlinderpost ontvangen, ziet er mooi uit en past helemaal bij jou!
    Heb je nog een gedrukt exemplaar van het Mandalaboekje? daar heb ik graag €5 voor over!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.