Labyrint en tuin

Een tuin is leven en een labyrint is symbool voor de levensloop. Het kan dan ook fantastisch zijn om een labyrint in je tuin aan te leggen. Ik heb dat zowel in mijn thuistuin als in mijn moestuin. ’t Zijn maar kleine labyrintjes want de tuinen zijn ook niet zo groot. Maar ze doen het wel! De planten groeien goed en de mensen komen er tot de kern. Maar er is meer.

 

Labyrint: stel je levensvraag om vervolgens in het labyrint het wonder van een antwoord te ervaren. Of gebruik het labyrint om je gang voor gang te bezinnen op een wending in je levensloop of loopbaan. Vier in het labyrint een feest van verbondenheid met jezelf, met anderen en met de natuur. En zo zijn er talloze mogelijkheden. Een labyrint lijkt op een doolhof, maar is anders. In een doolhof raak je de weg kwijt, in een labyrint vind je hem. Door de eeuwen heen zijn labyrinten op vele manieren gebruikt. Om te mediteren, feest te vieren, antwoord op vragen te krijgen, te spelen. Dit krachtige symbool brengt je bij een diepere laag in jezelf. Graag leg ik een labyrint voor jou persoonlijk of jouw gezelschap. Om iets te vieren, te omarmen, los te laten of op te helderen. In overleg stellen we het thema vast. Duur en kosten: afhankelijk van programma en aantal deelnemers.

Zelf een labyrint tekenen: We beginnen met de eenvoudig vorm A. Teken een kruis. Doe dit niet in het midden van je papier, dan heb je aan de bovenkant te weinig ruimte. Begin onder het midden, op eenderde vanaf de onderkant van je papier. Verbeeld je dat jet kruis in een vierkant staat, en teken op elke hoek van het vierkant een stip. Verbind nu de bovenkant van de verticale lijn met de punt rechtsboven. Je hebt nu je centrum. Verbind de punt linksboven met de rechteras van het kruis, je eerste winding. Vervolgens verbind je de linkeras van het kruis met de punt rechtsonder. De lijn loopt evenwijdig aan de eerste lijn, je gaat om de eerst winding heen en hebt nu je tweede winding. De punt linksonder wordt nu door een lijn verbonden met de onderas van het kruis door een ronde lijn die evenwijdig loopt aan de andere lijnen, bovenlangs. Geniet van de beweging en probeer het ook eens met je andere hand te tekenen. Je eerste labyrint is nu rond, het heeft drie windingen en een centrum.

Labyrint tekenen

Voor de tweede vorm teken je een kruis, met in elke hoek een winkelhaak. Zet weer punten op de denkbeeldige hoeken van een vierkant. Je gaat nu weer de punten verbinden, op dezelfde manier als bij vorm A. begin altijd in het midden, met de verticale as van het kruis als beginpunt. Links en rechts worden steeds de opvolgende punten met elkaar verbonden. Je kunt dit doen van links naar rechts, van rechts naar links, of afwisselend. In dit model krijg je zeven windingen, de klassieke vorm van het labyrint van Kreta. Dit is de meest voorkomende vorm in de over de gehele wereld gevonden oude labyrinten. (Bron: Adriana Vroegindeweij – Speelse Rituelen met het Labyrint)

Tuinreading: wil je je tuin herinrichten maar weet je nog niet goed hoe? Zijn er planten in je tuin die niet goed groeien? Planten en tuin hebben er zelf ook wat over te vertellen! Een tuinreading kan handvatten geven. Inclusief healing. Duur ± 1½ uur. Kosten € 60 plus reiskosten.

Een paar lentes geleden had ik spercieboontjes gezaaid. Ze deden dapper hun best om op te komen, maar elke keer werden ze door de slakken kaalgevreten tot zielige staakjes. Op een avond ging ik bij ze zitten en vroeg: wat hebben jullie nodig om te kunnen groeien? Het antwoord kwam al snel: We hebben meer licht nodig, kun je een paar takken van de struik schuin achter ons opbinden of wegsnoeien? En we hebben ook zon in de grond nodig. Snap je de vraagtekens die dit bij mij opriep? Je kunt zon in de grond brengen door een citroen en een sinaasappel te begraven, kwam de toelichting. En verder kunnen we wel wat meer vertrouwen van jou gebruiken. Het helpt niet als je elke dag komt kijken of we al gegroeid zijn! Nadat ik gecontroleerd had of er niemand keek, heb ik een sinaasappel en een citroen begraven. Takken opbinden vond ik minder bezwaarlijk, en vervolgens  ben ik een paar weken uit de buurt van de boontjes gebleven. Toen ik er terugkwam, waren ze meer dan een meter hoog en stonden te bloeien!”

Labyrint in de tuin: overweeg je een labyrint in je tuin aan te leggen? Ik kan je helpen met ontwerp en uitvoering. Neem vrijblijvend contact op om wensen, mogelijkheden en kosten te bespreken.

Zwerven door het labyrint – je loopbaan als inwijdingsweg: dit boek beschrijft een traject van loopbaanbegeleiding, dat je kunt lezen als een meeslepend verhaal. In elk hoofdstuk staan bovendien opdrachten waar je zelf mee aan de slag kunt. (Als je wilt kun je daar begeleiding bij vragen via het reactieblok onderaan deze pagina.) Het labyrint dat je zodoende doorloopt, geeft je meer inzicht in jouw drijfveren, motivatie en drempels. Je maakt een ontdekkingsreis naar jezelf en wat er echt bij jou past – de vaak vergeten verkenning die voorafgaat aan het zoeken van een baan. De opdrachten zijn ook uitstekend te gebruiken om andere levensvragen te verkennen. Het boek is voor 10 euro te bestellen als pdf-bestand, neem daarvoor contact op.

Grote stroomstoring op station Utrecht. Voorlopig gaat de trein naar huis nog niet; we krijgen zelfs gratis koffie aangeboden. Dat geeft gelegenheid om te schrijven. Ik wil schrijven over mijn zoektocht naar mijn plaats in het leven, in de maatschappij. Dit levensthema is in een beslissende fase gekomen nu ik in zeven sloten tegelijk loop, wat enerzijds afwisselend is maar anderzijds dodelijk vermoeiend (…) Ik zie dat carrière maken onmogelijk is als ik mijn tijd en energie blijf versnipperen over zoveel verschillende bezigheden. Wat zou het mooi zijn als ik die zeven sloten kon omvormen tot beken, die samenstromen in een rivier. Die rivier is groter en krachtiger dan al die kleine beekjes; niet alleen ikzelf, maar ook de wereld zal er meer profijt van hebben. Het idee is aantrekkelijk, maar hoe breng ik dat in praktijk? Ik zie mensen om mij heen die geld verdienen met datgene wat ze het liefste doen en waar ze goed in zijn. Dat wil ik ook!” (fragment uit Zwerven door het labyrint)

One Response so far.

  1. Sabine Jansen schreef:

    Beste Anneke,

    Begin april wil ik in mijn terras in de tuin een watervalletje met beekloop om een terras aanleggen. In het terras verwerk ik een simpel labyrint met Waaltjes (Ik woon vlak bij de rivier de Waal :-)). Vanwege mijn budget wil ik dit grotendeels zelf doen. Ik heb dit alleen nog nooit gedaan en kan ook niet zoveel informatie vinden van HOE je nu een labyrint aan legt, bijvoorbeeld of er een windrichting gekoppeld is aan de ingang? en/ of aslijnen. Wellicht weet u dat en kunt u mij antwoord geven op mijn vraag en mij op weg helpen naar realisatie van mijn wens.
    Alvast hartelijk dank!
    Een warme groet, Sabine Jansen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.