Mandala’s

Ontmoet jezelf in ronde tekeningen

5e chakra

Man’dala (Sanskr.), m. (-‘s), cirkel of veelhoekige figuur met mystische betekenis bij de boeddhisten, hulpmiddel bij de meditatie. (Van Dale)

Zo groots of raadselachtig als Van Dale de betekenis van een mandala omschrijft, zo eenvoudig is de mandala tegelijk. Het is een ronde tekening, een grote stip. Iedereen kan er een maken. De cirkel markeert jouw eigen ruimte, je eigen kringetje. Het werken binnen deze cirkel brengt je bij jezelf; zo kun je al tekenend ontspannen en jezelf beter leren kennen.

Ik teken al jaren mandala’s en houd periodiek een mandaladagboek bij. Dan sluit ik de dag af met een mandala. De betekenis ervan verwoord ik in een klein gedichtje of soms in een langer verhaal. Op verzoek geef ik mandalaworkshops of -cursussen. Ik ontmoet steeds vaker mensen met interesse in mandala’s tekenen, die er maar niet aan toe komen. Daarom deel ik graag mijn ervaring. Misschien helpt dat je over de drempel. Op deze pagina vind je enkele voorbeelden.

 • Bestel mijn gratis e-boek Elke dag / week / maand een mandala – Ontmoet jezelf in ronde tekeningen
 • Doe mee aan Mandala’s online – Online workshops zodat je kunt tekenen waar en wanneer het jou uitkomt

Met mandala’s naar binnen en naar buiten

De cirkel van een mandala heeft een rand en een midden. Je kunt hem dan ook naar keuze van binnen naar buiten tekenen, of van buiten naar binnen. Interessant is om het na elkaar te doen. Niet vandaag de ene richting en volgende week de andere, maar nu naar binnen en als deze mandala klaar is naar buiten. Wie veel geduld heeft – of een grote nieuwsgierigheid – herhaalt het dan nog een keer! Je zult zien dat het heel verschillende tekeningen oplevert. Hoe doe je het? Werk zonder voorgetrokken cirkel, gewoon op een leeg papier en volg de aanwijzingen.

Naar binnen tekenen: Bereid jezelf voor door je in te beelden dat je buiten bent. In de stad, in het bos, op je werk of een andere situatie buitenshuis die je goed kent. Je kunt ook kiezen voor een situatie waarin je aandacht helemaal bij jezelf weg is: je gaat op in de ander, het werk, de tv of iets anders. Haal je die situatie zo goed mogelijk voor de geest. Waar ben je, wat doe je daar, hoe ziet het eruit, wat hoor je, hoe ruikt het, wat is jouw rol hier, hoe voel je je, welke kleren heb je aan? Vanuit deze situatie begin je te tekenen.

Thuis en verbonden kan in combinatie geen drempel meer nodig Krachtcentrale


Thuis
en verbonden
kan in combinatie
geen drempel meer nodig
Krachtcentrale

Als eerste teken je de rand van je mandala. Je kiest de kleuren zonder nadenken, meer op gevoel. Je kunt gewoon een cirkel trekken, maar de rand kan er ook heel anders uitzien. Letters, stippen, streepjes, bloemen, krullen… Alles wat in je opkomt is goed, als het resultaat maar een cirkel is. En die cirkel hoeft niet perfect te zijn, je gebruikt immers geen hulpmiddelen. Als de rand klaar is, teken of kleur je naar binnen toe. Kies je kleuren steeds op gevoel, en teken de vormen die in je opkomen. Denk niet na over hoe mooi het wel of niet wordt. Je tekent niet voor een expositie, maar om iets zichtbaar te maken voor jezelf. Ga door totdat je het genoeg vindt. Dat betekent dat je mandala niet beslist vol hoeft te zijn. Op een ogenblik weet je dat hij klaar is en dan stop je. Voordat je met je tweede mandala begint, leg je deze weg, zodat je hem niet kunt zien terwijl je de volgende tekening maakt.

Naar buiten tekenen: Nu bereid je jezelf voor door te voelen dat je binnen bent. Thuis bij jezelf. Hoe is het hier? Maak de situatie zo ervaarbaar mogelijk voor jezelf. Waar ben je precies, hoe ziet het er hier uit, hoe voel je je, wat ruik je, wat hoor je, wat betekent ‘binnen’ voor je? Van hieruit begin je te tekenen.

Je begint met het centrum van je mandala. Je kiest de kleuren zonder nadenken, meer op gevoel. Je kunt gewoon een stip zetten, maar het centrum kan er ook heel anders uitzien. Een kruisje, diertje, wolkje… Wat er maar in je opkomt. Als het centrum klaar is, teken of kleur je naar buiten toe. Kies je kleuren steeds op gevoel, en teken de vormen die in je opkomen. Leg jezelf geen eisen op over hoe mooi het moet worden. Daar gaat het niet om, je tekent om iets zichtbaar te maken voor jezelf. Ga door totdat je het genoeg vindt. Je hoeft niet een bepaald formaat te bereiken, als hij klaar is, stop je.

En danLeg je twee mandala’s naast elkaar en laat op je inwerken wat je ziet. Wat valt je op? Welke overeenkomsten en verschillen zie je? Let op het kleurgebruik, de plaats van het centrum in beide mandala’s, verschillen of juist overeenkomsten in formaat, vorm rand en misschien nog meer. Kun je die overeenkomsten en verschillen betekenis geven? Wordt bijvoorbeeld zichtbaar welke beweging jij het makkelijkst maakt: naar binnen of naar buiten? Of was dat tijdens het tekenen ervaarbaar? Waardoor? Herken je dat in je leven? In welke situaties? Je kunt ook naar je mandala’s kijken alsof iemand anders ze getekend heeft. Stel er dan zo veel mogelijk vragen bij. Die zou je kunnen opschrijven. En vervolgens proberen ze te beantwoorden. Is er een bepaalde vraag waarop je graag feedback wilt? Dan kun je je mandala’s insturen voor een korte reading. Dat kan gewoon per mail naar info@pakhuispraktijk.nl De kosten zijn € 20.

Mandala’s bij de jaarwisseling008 2013

Wil je eens wat anders doen met Oud en Nieuw? Mandala’s tekenen is geschikt voor alle leeftijden. Je kunt het alleen doen of in groot of klein gezelschap, en het kan nog verhelderend zijn ook. Wat heb je nodig? Minimaal een leeg vel papier en een potlood of pen. Deze basis kun je uitbreiden met een schoteltje, kleurpotloden, krijtjes of stiften. Trek twee cirkels op je papier. Uit de losse pols of rond je schoteltje. De ene cirkel is voor het oude jaar, de andere voor het nieuwe.

Neem nu eerst even de tijd om rustig te gaan zitten en te voelen dat je er bent. Voel je voeten op de grond, je benen, je billen op de stoel, je romp en je ademhaling, je schouders, armen en handen, je hals en hoofd. Adem in door je neus en voel waar je adem naartoe gaat. Adem uit door je neus en laat spanning los. Doe dat in je eigen tempo, je hoeft niets te veranderen.

Verplaats je aandacht dan naar het afgelopen jaar. Het is nu 31 december 2013 en je rondt straks dit jaar af. Als je een kleur kiest die dit jaar samenvat, welke kleur is dat dan? Breng deze kleur in je eerste mandala aan als achtergrondkleur. Laat nu de belangrijkste gebeurtenissen van het jaar naar voren komen. Geef ze elk een eigen kleur, vorm en plaats in de cirkel. Misschien bewegen ze om elkaar heen of zijn ze op de een of andere manier met elkaar verbonden. Druk dat uit in je tekening. Kijk door je oogharen of vanaf een afstandje naar je mandala en vraag of hij klaar is. Dan stop je, anders teken je nog even door. Als je mandala klaar is, geef je hem een titel. Niet te lang over nadenken, gewoon je eerste inval noteren. Schrijf de datum er ook bij.

Als je klaar bent, eet je een oliebol of drink je een kop thee.

Daarna begin je aan je tweede mandala. Ga eerst weer even met je aandacht terug naar jezelf en je eigen lichaam. Richt je aandacht dan op 2014. Stel je een fonkelnieuw jaar voor dat nog maagdelijk voor je ligt. Je gaat er straks aan beginnen. Hoe kijk jij tegen dat nieuwe jaar aan? Welke basiskleur wil jij het geven? Gebruik die als achtergrondkleur in je mandala. Teken zonder te veel nadenken verder. Zijn er nog meer kleuren die jij in 2014 een plaats wilt geven, of waarvan je voelt dat het ‘moet’? Teken totdat je het genoeg vindt. Geef dan ook deze mandala een titel en noteer de datum.

Meer met je mandala’s

Teken je alleen? Schrijf een lijstje, gedichtje of verhaaltje bij je mandala’s – op bladzijde 12 t/m 14 van mijn e-boek op deze site vind je aanwijzingen. Je kunt ook de vragen gebruiken die hieronder staan.

Teken je samen? Leg de mandala’s twee aan twee in het midden en laat ieder op een apart papiertje schrijven wat hem opvalt. Het gaat niet over mooi, knap of lelijk, maar over sfeer, wat zeggen deze mandala’s volgens jou over (het oude en nieuwe jaar van) de tekenaar, wat voel jij als je naar deze mandala’s kijkt, wat maakt jou nieuwsgierig, welke vragen komen er bij je op, waar zou het over gaan als je een verhaal bij deze mandala’s mocht vertellen? Zet je naam eronder. De tekenaar vertelt iets over zijn mandala’s. De anderen vertellen iets over wat ze hebben opgeschreven, en geven hun briefjes aan de tekenaar. Die mag kort reageren op de schrijvers. Enzovoort totdat iedereen aan de beurt is geweest.

Vrolijke jaarwisseling!

Logo

 

4 Responses so far.

 1. Ineke schreef:

  Hallo Anneke

  Ik vind dit een duidelijke uitleg en op een makkelijke manier opbouwend neergeschreven, zodat iedereen dit zou kunnen. Ik haal er veel rust uit en je komt jezelf echt tegen, waar je dan weer naar kunt kijken of je daar wat mee kunt. Inkleuren heb ik veel gedaan en de kleuren zeggen al veel over je gemoedstoestand. Ik heb inmiddels ook je gratis boekje aangevraagd, ik kwam dat tegen op internet en wil er dolgraag gebruik van maken als dat nog kan. Ik kijk er naar uit.
  Bij voorbaat al hartstikke bedankt
  Groetjes Ineke

  • Anneke schreef:

   Hallo Ineke, Hartelijk dank voor je reactie. Ik herken wat je schrijft over hoe mandala’s kunnen laten zien wat er in je leeft. Daar werken we ook mee bij Mandala’s aan de Keukentafel. Ik wens je veel mandalaplezier, ook met het boekje! Anneke

 2. Alie Claassen-Akkerman schreef:

  Lieve Anneke met veel belangstelling en bewondering heb ik je site bekeken, mijn interresse gaat eigenlijk wel uit naar het Madela tekenen, maar je woont zover weg,
  kun je me eventueel materiaal aan bevelen?
  (voor een beginneling?)

  • admin schreef:

   Hallo Alie, ik ben een prachtig klein boekje over mandalatekenen aan het maken, met tips en illustraties. Dat zal naar verwachting in juni klaar zijn. Dan informeer ik je. Natuurlijk kun je nu al gewoon beginnen: trek een cirkel op papier (rond een glas of een schoteltje). Begin niet te groot. Experimenteer met het vullen van die cirkel. Kleur hem eens helemaal in met 1 kleur. Doe het dan met 2 kleuren. Dan heb je al eindeloos veel mogelijkheden: 2 helften, yin en yang, rood met witte stippen, horizontale of verticale streepjes, steeds grotere cirkels vanuit het midden of steeds kleinere vanaf de rand. Ervaar wat je prettig vindt… veel plezier en wordt vervolgd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.